Hyra stuga i skärgården

Har ni varit i Gryts skärgård i Östergötland? Här kommer lite inspiration inför sommarens semester.

Gryts skärgård är den sydligaste av de tre östgötska skärgårdarna och består av väldigt många skär och öar, både kända och okända. De öar som flest känner till är nog Harstena, Kättilö och Häradskär. Harstena är känt fär sin säljakt och sin väderleksstation, Kättilö för att Björn Borg hade sitt sommarställe där och Häradsskär för den vackra Heidenstamsfyren.

Ett trevligt sätt att besöka skärgården är att hyra sommarstuga en eller ett par veckor på någon av öarna. Det ger en möjlighet at ta del av en fantastisk skärgårdsmiljö!

Minisemester i skärgården

Vill man inte stanna en hel vecka finns några som erbjuder boende för kortare tid, på ön Harstena kan man t ex hyra ett fåtal stugor dygnsvis (dessutom är dessa bokningsbara direkt via hemsidan, se denna länk). Transporten ordnar Skärgårdslinjen, ett sammarbete mellan de tre kustkommunerna i Östergötland. Till Harstena är det enkelt att ta sig från hamnarna i Fyrudden, Tyrislöt och Arkösund.

Stugor på Harstena

Stugor finns även att hyra veckovis på Harstena i Gryts skärgård. Här kan ni läsa mer om ön Harstena och hur ni ska göra om ni vill hyra en stuga för en vecka i den underbara skärgårdsmiljön i Östergötlands yttersta skärgård.

Fler sevärdheter i Gryts skärgård

I den sydöstra delen av Östergötland ligger Gryts natursköna skärgård. Här ligger t ex Fångö, Häradsskär och Fyrudden. Gryts skärgård är vid sidan av S:t Anna huvudområdet i Östergötlands skärgård och ett mycket fint område att tillbringa en ledig tid i. Öarna är något större och högre än i S:t Annas skärgård och erbjuder bra skydd för fritidsbåtar som söker natthamn vilket gör att området är populärt även bland seglare.

Fyruddens Hamn ligger i hjärtat av Gryts skärgård. Fyrudden är i dag den viktigaste knutpunkten mellan fastlandet och Gryts Skärgård. Hamnen byggdes så sent som på femtiotalet men blev snabbt en mycket aktiv fiskehamn, nu finns inga större fiskebåtar kvar men fritidsbåtarna har tagit över rollen att försörja de fastboende i skärgården.

Läs mer på Stugor uthyres i Gryts skärgård [Extern länk]